رنگ شناسی دکوراسیون داخلی
رنگ شناسی دکوراسیون در معماری به خصوص در طراحی های داخلی، جزو مواد مهم برای مهندسین به شمار میرود. فرض کنید چیدمان از هر لحاظ خوب باشد اما رنگها به درستی انتخاب نشوند. بدین صورت طراحی دکوراسیون زیر سوال میرود. اگر فرد طراح، از اهمیت رنگ شناسی با خبر باشد میتواند با رنگ آمیزی. فضاهای کوچک را بزرگتر کند تا جلوه خاصی به آنها ببخشد. در ادامه به چند اصل مهم در ارتباط با رنگ شناسی دکوراسیون داخلی پرداختهایم.
چرخه رنگ در طراحی داخلی
کسی که بخواهد طراحی یک محوطه را انجام دهد، باید با چرخه رنگ آشنا باشد. در واقع چرخه رنگ، ابزاری برای پی بردن به روابط رنگها محسوب میشود. در چرخه سه رنگ اصلی قرمز، زرد و آبی داریم که سایز رنگها از ترکیب رنگهای اثلی بدست میآیند. به رنگهای ساخته شده، رنگهای ثانویه میگویند. جالب است بدانید حتی از رنگهای ثانویه رنگهای دیگری نیز میتوان ساخت. توجه داشته باشید رنگهایی که در روبهروی هم قرار میگیرند، مکمل هستند. همچنین این چرخه، ابزاری برای رنگ شناسی دکوراسیون است.
رابطه سبکهای طراحی داخلی و رنگ
مسلما هر سبک طراحی ویژگیهای مخصوص به خودش را دارد و گاهی برخی از رنگها غالب تر هستند. مثلا در طراحی با سبکهای کلاسیک یا سبکهایی که ملاک آن مجلل بودن است. از رنگهای طلایی، کرم، سفید، بژ و … به وفور استفاده میکنند. همچنین رنگ شناسی دکوراسیون ثابت کرده که رنگهای مشکی، نارنجی، سفید، آبی، قرمز و … در سبکهای مدرن پر کاربرد میباشند. فراموش نکنید که بکارگیری رنگهای گرم در دکوراسیون فقط به سبک مدرن محدود نمیشود. بلکه در انواع سبکهای سنتی ایرانی و هندی رایج است.
انواع دسته بندی اصلی رنگها
۱. رنگهای گرم:
چنین رنگهایی با انتقال انرژی و هیجانات همراه هستند. از جمله رنگهایی که باید با شکل منطقی، مورد استفاده قرار بگیرد به حساب میآید. همچنین استفاده از رنگ شناسی دکوراسیون، در نحوه کاربری رنگهای گرم بسیار دارای اهمیت است. مثلا اگر فردی میخواهد مدت طولانی در یک اتاق بماند؛ استفاده از رنگهای گرم توصیه نمیشود. استفاده از رنگهای تند گرم، مثل قرمز ارامش فرد را مختل میکند. اگر کارفرما به رنگ گرم علاقه دارد، ترکیب آن با رنگ سرد و خنثی به شدت توصیه میشود.
۲. رنگهای سرد:
استفاده بیش از حد از رنگهای سرد در طراحی داخلی، فضا را بی روح میکند. اما جدا از این، استفاده ترمال حس آرامش را به فرد القا خواهد کرد. اصولا طراح برای کاهش این حس سردی، رنگ مبلمان و وسایل را گرم انتخاب میکند. البته در مراکز درمانی، بیمارستانها، آسایشگاهها و … بهترس است از رنگ سرد استفاده کرد. چرا که رنگ شناسی دکوراسیون مشخص کرده که در چنین مراکزی، هدف اصلی ایجاد آرامش است.
۳. رنگهای خنثی:
چنین رنگی حس انعاطف مذیری را به فرد القا میکند. از این رنگها در طراحی داخلی به وفور استفاده میشود. کاربرد اصلی آنها در طراحیهای کلاسیک دیده نیشود. بدین صورت در طراحی های مدرن به تنهایی مورد استفاده طراح دکوراسیون قرار نمیگیرد. مثلا تالارها به سبک کلاسیک مجهز هستند، به همین خاطر حالتی خنثی دارند.
۴. رنگهای تیره و روشن
رنگهای تیره در معماری بیشتر به چشم میخورد. رنگ شناسی دکوراسیون میگوید استفاده از رنگ تیره، محیط را کوجک تر نشان میدهد. به همین خاطر، استفاده از آن باید به شکل هوشمندانه باشد. رنگهای روشن، در مقابل رنگ تیره قرار دارند. پس سهمی در وسیع نشان دادن فضا را به خود اختصاص میدهند. به طور کلی طراحی که بتواند هارمونی بین رنگها ایجاد کند عملکرد خوبی دارد.
اصول مهم در طراحی داخلی
بسیاری از معماران در قدم اول طراحی کلی را انجام میدهند. سپس به رنگهایی که برای قسمت داخلی، بکار خواهند گرفت فکر نمیکنند. در نتیجه در انتهای کار، با یک چالش بزرگ مواجه میشوند. تاثیر گذاری رنگ شناسی دکوراسیون داخلی، انکار ناپذیر است. این حرفه میتواند برای جلب توجه، تعدیل کردن فضا به لحاظ کوچک و بزرگ جلوه دادن، تفکیک کردن و ایجاد محدودیت در فضا و جاسازی و تعریف فضا، مورد استفاده قرار بگیرد. استفاده ار رنگ کاملا با دانش، خلاقیت و هنر مهندسی صورت میگیرد.
رنگها اثر گذاری بالایی در زندگی ما دارند. هرجا را نگاه کنید حضور دارند و دکوراسیون داخلی را تحت تاثیر قرار میدهند. این اصول انقدر مهم است که دکوراتورها و طراحان به صورت جدی آن را مطالعه میکنند.